keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Hektisessä työssä riittää haasteita

Kalliorakennus-Yhtiöitten projekti-insinööri Antti Matikainen sanoo pitävänsä kalliorakentamisesta siksi, että se haastaa joka päivä: kun luulee tietävänsä, miten homma etenee, onkin sopeuduttava muutoksiin. Muutosvaateet tulevat joko kallio- tai maaperästä tai hankkeen eri toimijoilta. Hän kuvailee rooliaan projekti-insinöörinä sovittelijan tehtäväksi: esimerkiksi tilaajan ja suunnittelijan kanssa käydään läpi, miten seuraavaksi edetään ja mitä suunnitelmien muutos tarkoittaa urakoitsijan kannalta.



– Tässä työssä ei laiteta vain elementtiä toisensa perään, vaan on osattava oikeasti rakentaa. Kallioperästä ei koskaan tiedä, mitä tulee vastaan, ja kun olosuhteet muuttuvat, on osattava soveltaa. Olen oppinut miten projekti toimii, miten suunnittelua tehdään, miten tarjous ja sopimus laaditaan ja miten rakentaminen toteutetaan. Saan työssäni hyvän käsityksen hankkeen kokonaisuudesta, Antti sanoo.

 Viime kuukaudet ovat olleet hyvin hektisiä, mikä on tarkoittanut projekti-insinöörin tehtävien kannalta suurta määrää paperitöitä. On tehtävä esimerkiksi laskentaa, suunnittelua ja sopimuksia, tutustuttava viranomaismääräyksiin ja dokumentoitava suunnitelmia ja tehtyjä töitä. Tekemistä on paljon, ja kaikki laskeminen ja suunnitteleminen on Antista mielenkiintoista ja hyväätekevää aivojumppaa.
 

Ympäristötekniikan osaaja

 Antti on opiskellut Helsingin teknillisessä korkeakoulussa kalliorakentamista ja teknillistä geologiaa rakennus- ja ympäristötekniikan osastolla. Ennen töiden aloittamista Kalliorakennus-Yhtiöt Oy:ssä hän työskenteli mm. suunnittelutehtävissä yrityksessä, joka toimii tämän hankkeen pääsuunnittelijana, ja tutkimusapulaisena kalliotekniikan laboratoriossa. Kalliorakennus-Yhtiöissä hän aloitti vuonna 2011.



– Olen päässyt hyödyntämään hyvin opintojani, jopa sivuainettani. Hyvä geologian tunteminen auttaa kallioalan urakoitsijaa tunnistamaan kalliossa tai pinnan muodoissa sellaiset muodostumat, jotka saattavat vaikuttaa merkittävästi töiden etenemiseen ja koko hankkeen tulokseen. Tulin mukaan hankkeen kannalta hyvää saumaan: aloitin työt kun tulimme Paloheinään katsomaan urakkaesittelyä. Pääsin laskemaan urakkaa ja olen nähnyt kaikki vaiheet tarjouksista infrastruktuurin ylösajoon ja siitä eteenpäin.

 Antti on viihtynyt urakoitsijan leivissä. Joka päivä työssä odottaa jokin uusi haaste!

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.