perjantai 28. maaliskuuta 2014

Projektinjohtajana geofyysikko


Paloheinäntunnelin tekijät ovat kokeneita ammattilaisia ja useimmat myös korkeasti koulutettuja. HKR-Rakennuttajan leivissä työskentelevä projektinjohtaja Annina Mattsson on geofysiikkaan erikoistunut diplomi-insinööri.



– Luin teknillisen korkeakoulun vuoriosastolla sovellettua geofysiikkaa ja louhintatekniikkaa. Toimin opintojen jälkeen 17 vuotta geofyysikkona. Maa- ja kallioperän tutkiminen ja mittaustulosten tulkitseminen ovat erikoisosaamistani.

Annina Mattssonilla on paljon kokemusta maanalaisesta rakentamisesta, mutta myös muusta infrarakentamisesta. Hän on toiminut valtion leivissä työpäällikkönä ja konsulttina Suomen suurimmassa suunnittelu- ja konsultointiyhtiössä Pöyryssä. Jälkimmäisessä tehtävässä hän oli mukana tekemässä muun muassa Finlandia-talon parkkiluolaa. HKR-Rakennuttajan palvelukseen Mattsson tuli vajaat kolme vuotta sitten.

– Sain entistä laajemman tehtäväkentän, mikä on mieluista, sillä olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta ja nautin tekemisen meiningistä.

Lähestyttävä yhteyshenkilö

Julkisen rakentamisen alalla tapahtuu koko ajan, ja siitä Annina Mattsson pitää. Kaupunki kasvaa, palvelut kehittyvät ja liikkumismahdollisuudet paranevat. Paloheinäntunnelin ympäristön asukkaiden mielestä ja työmaa-alueella tapahtuu joskus vähän liikaakin, sillä etenkin räjäytystyöt ovat saaneet asukkaat ottamaan yhteyttä Mattssoniin.

– Ihmiset ovat huolissaan siitä, kestävätkö heidän talonsa räjäytyksistä aiheutuvaa tärinää. Puheluja tulee paitsi tunnelin tuntumasta myös paikoista, jotka ovat melko kaukana työmaasta. Jopa 900 metrin päästä on tullut yhteydenottoja.

– Ihmisten on hyvä tietää, että räjäytyksiä valvotaan lukuisin tärinämittarein. Mittareita on pisimmillään kilometrin päässä tunnelista. Tiedämme täsmälleen kunkin räjäytyksen lukemat. Räjäytyksille on määritelty sallitut tärinärajat, ja urakoitsija on hyvin kokenut. Mitään poikkeuksellista ei ole tapahtunut, ja koko ajan mennään sisemmälle tunneliin eli poispäin asutuksesta.

Työhön valmistauduttiin hyvin

Mattsson myöntää, että talon täriseminen on varmasti epämiellyttävä tunne. Rauhallisilla alueilla Paloheinässä ja Hakuninmaalla ei myöskään ole totuttu rakentamisen ääniin toisin kuin lähempänä keskustaa sijaitsevilla asuinalueilla. Tunnelin tekijät pystyvät tuntemaan sympatiaa asukkaita kohtaan, mutta työ on tehtävä ja sillä on aikataulunsa.



Tunnelin tekijät tiesivät, mihin ryhtyivät. Herkkä rakennuspaikka Keskuspuistossa otettiin huomioon: työt aloitettiin lintujen pesimäajan jälkeen, ja tärinämittareita on asennettu alueelle tavallista enemmän.

– Tänä vuonna linnut eivät varmasti edes tule ihan lähelle pesimään. Kun tunneli on valmis, siitä ei nouse yhtään kuilua maan pintaan, joten se ei häiritse Keskuspuiston elämää.

Louhinta- ja tärinäkonsultointiin erikoistunut Oy Finnrock Ab teki lähimmissä kiinteistöissä etukäteen tärinämittauksia ja tarkisti esimerkiksi halkeamat, joita kiinteistöissä oli jo vanhastaan.

Vaikka rikkonainen kallio on hieman hidastanut töitä, asukkaita ajatellen siinä on puolensa. Se hajottaa hieman räjäytysten paineaaltoa. Hyvin tiiviissä kalliossa tärinäaalto kulkisi napakkana  ja tuntuisi lähialueilla voimakkaampana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.